Stress?

Neem even de tijd voor deze oefening. Volg bewust je eigen ademhaling met milde vriendelijke aandacht zonder oordeel.
Klik hier voor de ademhalingsoefening.

Grip op alcohol.com

Lyda Toebes


Zorggebouw Houten
Prins Bernhardweg 69
3991 DE Houten

(030) 23 13 137

(06) 307 883 78

info@gripopalcohol.com

Alcohol? Een zaak van ouders en school samen


Preventie
Tegengaan van alcoholmisbruik onder jongeren is een zaak van ouders en school samen, laat nieuwe studie zien.

Uitstellen van het eerste moment van drinken kan met brede voorlichting, en voorkomt later veel alcoholisme.
Door Ellen de Visser.

Het alcoholgebruik onder jongeren kan worden teruggedrongen als ouders en middelbarescholen de handen ineenslaan. Wanneer ouders alcoholgebruik consequent afwijzen en scholen leerlingen voorlichten over de risico’s van alcohol, stellen pubers hun drankgebruik uit.
Dat blijkt uit onderzoek van sociaal-wetenschapper Ina Koning onder drieduizend leerlingen en hun ouders op negentien middelbare scholen in Nederland. Koning, werkzaam bij de Universiteit Utrecht en het Trimbos-instituut, promoveert volgend jaar op de preventie van alcoholgebruik onder scholieren.

Vrijdag verscheen haar studie al in het wetenschappelijke tijdschrift Addiction.Het alcoholgebruik van Nederlandse jongeren behoort tot het hoogste in Europa. Op 13-jarige leeftijd heeft twee op de drie pubers al eens gedronken en is een op de vijf weleens dronken geweest.

Hoe eerder jongeren beginnen te drinken, hoe groter de kans dat ze later alcoholist worden. Met elk jaar dat de aanvang van hun drankgebruik wordt uitgesteld, daalt de kans op een latere verslaving aanzienlijk. Preventie van alcoholgebruik onder jongeren is dus cruciaal, aldus Koning.

Konings onderzoek toont aan dat jongeren die eenmaal beginnen met drinken, minder vatbaar zijn voor de interventies – ook wanneer die van twee kanten komen.

De jongeren die na tien maanden (op de leeftijd van 13 jaar) wekelijks bleken te drinken, waren twaalf maanden later ‘zwaar wekelijks’ gaan drinken: vier glazen per week voor jongens, meisjes drie.

Koning: ‘Als jongeren eenmaal drinken, zetten ze door,dan is het is lastig ze daarvan teweerhouden. Die eerste keer drank moet worden uitgesteld.’Koning wijst erop dat de preventieprogramma’s eenvoudig op andere scholen toepasbaar zijn. Het lesprogramma De Gezonde School en Genotmiddelen wordt al door ruim de helft van de middelbare scholen in Nederland gebruikt. En voor de uitleg aan de ouders hoeft geen batterij aan preventiewerkers te worden opgeleid.